May 27, 2011

20 + 20 fakta

Mungkin anda pernah membaca fakta-fakta ini,
tapi jika belum,silakan baca  fakta unik dan lucu seputar dunia manusia:
 1. Coca-cola dulu berwarna hijau. 
2. Nama yang paling umum digunakan di dunia adalah Mohammed. 
3. Dalam bahasa inggris, semua nama benua diawali dan diakhiri dengan huruf vokal yang sama.
4. Otot terkuat yang ada di badan kita adalah lidah. 
5. Setiap orang di USA punya 2 kad kredit!   
6. TYPEWRITER adalah kata terpanjang yang dapat ditype dalam satu baris fonts keyboard anda. 
7. Perempuan ngedip dua kali lebih banyak dari pada laki-laki.
 8. Menahan nafas tidak akan membuatmu mati. 
9. Setiap manusia tidak dapat menjilat siku tangannya sendiri. 
10. Kalau ada orang mengucapkan doa setiap kali ada yang bersin kerena memang setiap kali kau bersin, jantungmu berhenti satu milisecond. 
11. Secara fisik, setiap babi tidak bisa melihat ke langit. 
12. Ucapkan sixth sick sheiks sixth sheep√Ęs sick beberapa kali, nanti anda akan mahir berbahasa inggris!
13. Bersin terlalu keras dapat mematahkan tulang hidong, memutuskan pembuluh darah di kepala atau leher dan mengakibatkan kematian. 
14. Setiap raja dalam kad rasmi melambangkan raja-raja besar jaman dahulu kala:   Raja sekop – Raja Daud Raja keriting – Alexander Agung Raja hati – Raja Charlemagne Raja wajik – Julius Caesar   
15. 111,111,111 x 111,111,111 = 12,345,678,987, 654,321 
16. Kalau ada patung orang naik kuda dan dua kaki depan kuda itu naik di udara, itu tandanya orang itu mati dalam perang. 
17. Kalau kaki kudanya cuma satu yang diangkat berarti orang itu cuma terluka dalam perang. 
18. Kalau semua kaki kudanya menjejak tanah, berarti orang itu meninggal karena sakit. 
19. Apa persamaan alat anti peluru, printer laser, tangga darurat dan wiper kereta? Jawapannya: semua ditemukan oleh perempuan! Hah! 
20. Satu-satunya makanan yang tidak  busuk? Jawapan: madu.
21. Buaya tk boleh jelir lidah. 
22. Siput boleh tidur selama 3 tahun. 23. Semua beruang kutub KIDAL! 
24. American Airlines menjimatkan $40,000 tahun 1987 dengan cara mengurangi 1 buah olive dari setiap piring salad yang mereka sajikan untuk penumpang kelas 1. 
25. Indera perasa kupu-kupu ada di kaki. 
26. Gajah adalah satu-satunya haiwan yang tidak bisa lompat. 
27. Selama 4000 tahun belakangan ini, jenis haiwan yang dipelihara di rumah cuma yg sama saja 
28. Rata-rata manusia lebih takut pada laba-laba daripada kematian. 
29. Shakespeare menemukan kata: Assassination dan bump 
30. Dengan menggunakan cara type 10 jari, STEWARDESSES adalah kata terpanjang yang bisa diketik hanya dengan jari-jari tangan kiri. 31. Semut selalu jatuh ke kanan setiap kali dispray cairan anti hama 
32. Kursi letrik ditemukan oleh seorang dokter gigi 
33. Jantung manusia dapat menyemburkan darah sejauh 30 kaki. 
34. Dalam 18 bulan, 2 ekor tikus boleh punya lebih dari sejuta anak tikus! 
35. Memakai headphone selama satu jam dapat menstimulasi perkembangan bakteri dalam telinga sebanyak 700 kali lipat! 
36. lighter ditemukan sebelum mancis kayu 
37. Setiap lipstik mengandung sisik ikan. 
38. Seperti sidik jari, lidah manusia pun mempunyai kontur yang berbeda-beda. 
39. 99% orang yang membaca tulisan ini mencoba mengalikan fakta no. 15 
40. Dan akhirnya, 99% orang yang baca post ini pasti mencoba menjilat siku

May 22, 2011



hari ni, 22 mei.. .
jarang hari ahad sebelum2 ni tyra bangun awal.. .
* tepat kol 6 pagi.. . heheee . teruk bukan ?
mase ni, jam la yang jadi peneman setia tyra untuk menghitung detik ke pukul 7 tu. . .
tapi belum sempat ke pukul 7, akhirnye tyra tertidur.. . .
ehem2 .. post tyra kali ni,
tyra nak wish gdbye kat someone .. .
seperti yang d janji kan,
tyra menunggu pukul 7 tu sebab nak jumpe someone buat terakhir kali nye.. .
* harap tahun depan dapat jumpe lagi dengan itu 'budak' (:
n last , ktorang jumpe kat taman pagi tu.. .
sampai sekarang still jelas kat mate tyra
muke diye + senyumn diye pagi tadi.
kemeje oren + tai oren.. .
'
tyra doa kan diye, t pulang dengan kejayaan.. .
ayat terakhir tyra untuk diye pagi tadi
just 'bye , bye , bye n bye '
kalau lah diye boleh bace hati tyra ,
terlampau banyak yang tyra nak cakap kan.. .
tapi mase x mengizinkan.. .
lepas balik dari taman , tyra terus masuk bilik
n x tau macam mane tetibe air mate ley terkeluar.
* alahai... sdeh sangat kot..
harap, lepas ni n sampai bile2 diye x kan lupe kan tyra.. .
hahaa (:
sebelum pegi, tyra just sempat bagi diye. .. . . . . . . . . . .

kenape bagi bende ni??
huhuu . hanye diye saje yang tau sebabnye.. .
hokeh lalaa , sebelum tyra mencarut,
tyra the end kan post sampai sini saje.. .


imy pa2

May 20, 2011

meniti hari menanti esok .


hahahaaaaai !  (:
post kali ni, lau korg tengok tajuknye pun mesti korg da tau sal ape bukan?
errrmm , meh tyra mula kan cite nye ... . .


hari ni da masuk hari sabtu . . .
'hari yang tyra harap iye nye kan lambat muncul .. tapi akhirnye, ia tiba .. '
sebab!! hari ni hari terakhir , sebelum seorang hamba Allah yang tyra sayang akan sambung belajar kat pahang.. .
jauh bukan?
sekarang ni macam2 yang tyra rase .
* agak2 , diye pun rase ape yang tyra rase taaakk ?
dulu tyra nak sangat mase berjalan dengan  lambat .
tapi sekarang tyra nak diye b'jalan dengan 'laju' pulak.. . .
sebab nak tunggu diye habis belaja.. .
ewm ! sebenarnye tyra takut nanti diye akan 'berubah'..
n nanti mesti rindu gilerr kat diye .. walau pun sekarang rumah selang beberape 'lapis',
tapi rase macam jauh .. . ni kan pulak lau diye da pergi sane .. .
rase mcm something akan hilang pulak.. .
huH !
mate tetibe rase berat pulak . ase macam nak tertutup pun ade .. .
*penat balik dari tucen '
sampai sini je kot yang sempat d conteng.
siyez! ngantuk gile .. .
bu2 pun da panggil tido ni.. .
okey korg .. Assalammualaikum .. . . :D


May 15, 2011

khas untuk c hawa

Wajib bagi wanita :-

* Mengekalkan malu pada suaminya.
* Merendahkan (menundukkan) mata ketika berpandangan.
* Mengikut kata-kata dan suruhannya.
* Dengar dan diam ketika suami berkata-kata.
* Berdiri menyambut kedatangannya.
* Berdiri menghantar pemergiannya.
* Hadir bersamanya ketika masuk tidur.
* Memakai bau-bauan yang harum untuk suaminya.
* Membersihkan dan menghilangkan bau mulut untuk suaminya.
* Berhias ketika hadirnya dan tinggalkan hiasan ketika tiadanya.
* Tiada khianat ketika tiada suaminya.
* Memuliakan keluarga suaminya.
* Memandang pemberian suaminya yang kecil sebagai besar dan berharga.
* Ketahuilah, syurga dan neraka bagi seorang wanita itu bergantung pada redha atau tidaknya suami padanya.



oleh :: ustaz azhar idrus